Deze vraag kom je tegenwoordig vaak tegen

Maar wat het antwoord op deze vraag is, is aan jou. De cijfers en feiten over het aansteken van je houtkachel zeggen genoeg.
Dus als je aan ons vraagt:” Moet ik mijn houtkachel nog wel stoken?, zeggen wij: Liever niet.

Nieuws en topics over luchtverontreiniging en overlast van hout stook.

De afgelopen weken (eigenlijk al jaren) stonden een aantal kranten en online nieuwspagina’s er bol van.

Hieronder een aantal koppen, die daarbij werden geschreven (citaten);
De Telegraaf: “Houtkachel vervuilt meer dan zes vrachtwagens”.
The Guardian (UK):”Wood and peat burning brings return of air pollution”.
Duurzaamnieuws.nl:”Uitstoot houtkachels schadelijker dan dieselauto’s”.

Er wordt dus veel onderzocht en geschreven over de luchtverontreiniging en overlast van houtstook. Want, naast dat het niet erg gezond is, hebben je buren en omgeving vaak stankoverlast. Al jaren is de houtstook een vraagstuk voor zowel gezondheidsorganisaties en politiek.

Wat is er dan zo gevaarlijk aan houtstook?

Allereerst gaat het meestal over fijnstof, maar wat is dat nu eigenlijk?

Onder (fijn)stof wordt niets anders verstaan dan de verzameling van alle vaste en vloeibare deeltjes in de lucht. De meest gebruikte term die tegenwoordig gebruikt wordt, als het gaat om stofvormige luchtverontreiniging is fijnstof. (Uit: dossier Fijnstof van het RIVM).
De fijnstof kan dan benoemd worden in de chemische samenstelling (welke stoffen) en fysieke samenstelling (grootte).
Fijnstof zit in alle luchtverontreiniging van autoverkeer, industrie, huishoudens en dus ook houtstook.

Waarom dan nu weer die discussie?

Eigenlijk heel begrijpelijk. Het weer veranderd, het wordt weer kouder, dus de houtkachel kan weer aan. Dat een hout gestookte haard of open haard dan sfeer en warmte geeft is heel begrijpelijk, maar ook slecht voor je gezondheid.

Open haarden en houtkachels

Even voor de duidelijkheid, wij willen je niet de les lezen of je nu wel of niet een houtkachel of open haard moet aanschaffen, deze keuze maak je nog altijd zelf. We willen alleen dat je er goed over nadenkt, voor jezelf, je omgeving en het milieu. Hou er alleen rekening mee dat als je overgaat tot aanschaf van een houthaard of open haard, er heel wat bij komt kijken. Voor het stoken van deze haarden moet je zorgen voor goed onderhoud.

Om je een beetje meer te informeren hebben we de site van het RIVM weer geraadpleegd, omdat dit een zeer betrouwbare bron is.

Allereerst is het heel belangrijk dat je kijkt welk formaat houtkachel (open haard) je nodig hebt voor de ruimte die je wilt verwarmen. Omdat het vaak te warm in huis wordt, gaat het vuur temperen, waarbij er juist meer schadelijke stoffen vrijkomen.

Daarnaast is het heel belangrijk de juiste aansluiting te hebben op je schoorsteen, welke je natuurlijk elk jaar laat vegen door een professionele schoorsteenveger. Dan hebben we het nog niet gehad over extra ventileren, niet bij mist stoken enz. enz. Heb je dat er allemaal voor over, naast dat het allemaal extra geld kost? Dat is nu net de vraag.

Astma en COPD

Voor mensen met Astma en COPD is de uitstoot van fijnstof door verkeer, industrie en houtstook echt een kwelling. Als je mensen in je omgeving hebt die hier last van hebben, heb je echt een groot probleem. Het stoken van hout zorgt voor extreme benauwdheid en ademhalingsproblemen bij deze mensen. Wil je hier meer over lezen, klik hier.

 

sfeerhaard, sfeerhaarden, sfeerhaard voor binnen, Led haard

Wat kun je zelf doen aan fijnstof?

Aan luchtverontreiniging/fijnstof door industrie, verkeer en vliegverkeer, kun je naast minder gebruik van je auto maken, weinig doen. Maar om je eigen omgeving schoon en vrij te houden van schadelijke stoffen, adviseren wij eerder een elektrische sfeerhaard.  Gelukkig zijn deze nieuwe haarden tegenwoordig zo ontworpen, dat ze weinig onderdoen voor de echte houthaard. Dus: “Moet ik mijn houtkachel nog wel stoken?”, ga voor een elektrische sfeerhaard.