Vuurkorf twijfels…

Vuurkorf ja of nee?

Sfeerhaard of vuurkorf? Ken je het dilemma van alle zeurende medebewoners? Er moet meer gezelligheid in de tuin. De zomeravonden zijn lekker lang en we willen heel lang buiten genieten. We hebben al een leuke overkapping, maar er mist nog iets. Algauw komen de ideeën binnen en zie je die glinsteringen in de ogen; VUUR, vuur moet het zijn, gezellig!! Heb jij al zo’n vuurkorf, vuurschaal of pot aangeschaft? Vooral voor feestjes, als cadeau, barbecue of fikkie stoken. Geweldig allemaal.

Overstag

Afijn, na lang aandringen heb ik zo’n ding aangeschaft, een hoge, want dan rolt er geen rommel uit. En natuurlijk met een asplaat eronder, voor het afval. Vanavond is het zover, hij kan aangestoken worden. Met kranten en een zak gedroogd openhaardhout moet het wel lukken. Het duurt even voordat het hout vlam heeft gevat, de kranten hebben er minder moeite mee. Langzaam vult de korf zich met brandende houtblokken en de daarbij horende rook en stank. Ugge, Ugge, bah, wat een lucht. Jongens doe de ramen even dicht, anders kunnen we vannacht niet slapen van de stank. Twijfel jij ook tussen een sfeerhaard of vuurkorf? Lees nog even verder.

vuurkorf twijfels

Over de schutting verschijnt het hoofd van buurman, of hij er nu echt blij mee is? Hij maakt een gebaar van: lekker dan….
Sorry buurman, ik heb me laten omkletsen. Vanwege de stank- en rookoverlast besluit ik dat het toch beter is een einde aan het feestje te maken. Met een grote emmer water…nog meer rook, is het vuur na ongeveer een tien minuten weer gedoofd.

Ugguh Ugguh…..

Ja, en dan blijf je achter met een roestige, smerige, vol asresten en stinkende vuurkorf. Over mijn mooie terras is er een “prachtig” lijnenspel ontstaan door alle houtskoolresten die door de lucht zijn gevlogen. De asplaat, pff, wat een aanfluiting, die is veel te klein, alles ligt ernaast. Zo ben je weer een uurtje verder om alles weg te poetsen, schrobben en vegen. Ik ben er klaar mee.

Wat nu? Sfeerhaard of vuurkorf, Google biedt uitkomst…op zoek naar buitenhaarden

Ik Google wat op mijn laptop en kom deze site, waar jij nu ook op kijkt, tegen, ziet er leuk uit allemaal, maar daar ben ik al eerder in gestonken. Even lezen: Buitenhaarden, staat op de homepage te lezen. Laat maar eens zien dan die buitenhaarden, sfeerhaarden en vuurtafels. Zo sceptisch ben ik inmiddels wel geworden. Alle haarden zijn CE GAR gecertificeerd door Kiwa, oh dat klinkt goed.

Eindelijk gezelligheid….met een sfeerhaard

Weerbestendig, geen rommel of stank, veilig, sterk en voor elk formaat tuin is er wel een haard te vinden. Zelfs voor op een balkon en onder een overkapping. Hop daar gaat mijn keuze in het winkelmandje en voordat ik het weet heb ik ook afgerekend. Een week later is het zover, de haard is bezorgd. Eenvoudig in gebruik, hebben ze nog gezegd, dus zelfs ik kan hem aankrijgen. Voor vanavond heb ik vrienden en wat kennissen uitgenodigd, dit wordt de “vuurdoop”. Glasfles onder in de sfeerhaard, even goed de instructies lezen en genieten maar. Nou ik kan je wel vertellen, de vuurkorf is naar de schroothoop gebracht maar deze fantastische gas sfeerhaard, blijft nog heel lang bij me.

—- Verhaal van een hele blije klant —–