Wat is black Friday nu eigenlijk?

Nu, dat willen wij eigenlijk ook wel eens weten.

Geschiedenis van Black Friday

Black Friday komt eigenlijk voort uit de enorme verkeersdrukte de dag na Thanksgiving. Dan was het op straat zo druk, dat men met recht over een zwarte vrijdag praatte. Wij kennen deze fenomenen eigenlijk alleen in de zomervakantie, als de Fransen en Italianen tegelijk op vakantie gaan. De naam Black Friday werd in deze vorm in 1965 voor het eerst gemeld.

In de jaren 80 veranderde dat, toen werd Black Friday vernoemd naar de cijfers in de boekhouding. De ondernemers maakten op deze dag zoveel winst dat ze voor een heel jaar de verliezen goed maakten.

Black Friday in Amerika

In Amerika valt Black Friday, zoals eerder vermeld, de dag na Thanksgiving. Tegenwoordig geldt deze vrijdag als start voor het kerstaankopen seizoen. Door hoge kortingen en acties trekken de winkels hun klanten naar de winkel. Soms zelfs is het echte gekte en lopen de mensen elkaar omver om een aanbieding te bemachtigen. Als je dit filmpje ziet, ben je blij dat je bij ons gewoon online kunt shoppen.

Thanksgiving, wat is dat?

In Amerika vieren ze de 4edonderdag (van een volle week) van november. Op deze dag wordt “Dank” gezegd voor alle goede zaken van het afgelopen jaar, zoals een goede oogst en/of goede gezondheid. Thanksgiving is in Amerika een nationale feestdag, waarop mensen het hele land doorreizen om samen te zijn met hun familie. Het gezamenlijke diner en gezellig samenzijn zijn op deze dag erg belangrijk. Vaak zorgt het gastgezin voor een heerlijke kalkoen op tafel.

Coupons

Zo is er ook in Amerika het zogenoemde couponning zeer populair. Al lang van te voren worden er vele folders, flyers en speciale kranten bezorgt, waaruit de toekomstige klant coupons kan knippen en deze inleveren bij de winkels. Zo heb je deze ook het hele jaar door voor de gewone boodschappen, waarbij mensen zover gaan in het verkrijgen van voordeel, dat ze gewoon gratis boodschappen kunnen doen. Helaas gaat in Nederland deze vlieger niet op, omdat je vaak maar 1 of 2 bonnen per persoon kunt inleveren.

Black Friday in Nederland

Sinds 2015 adverteren steeds meer winkeliers en ondernemers met acties voor Black Friday. Zo zijn er veel fenomenen uit Amerika die steeds meer hun weg naar Europa vinden. Halloween en Valentijnsdag zijn ook twee van die “feesten”, die meer en meer aan populariteit winnen in Europa.

Black Friday voordeel

In vele zaken en winkels lopen de kortingen hoog op en is er echt voordeel te halen. In alle soorten winkels, zoals Electra zaken, kledingzaken, meubelzaken en veel meer.

Toen we van de week onze brievenbus openden, lag deze vol met “Black Friday” folders, de een nog groter dan de ander. Wat dat betreft lijkt deze dag ook in Nederland een grotere vorm aan te nemen.

 

Wat is Black Friday nu eigenlijk?

Voor jou als klant….

Leveren dit soort acties veel voordeel op. Zo kun jij ook voordelig je Sinterklaas en Kerst aankopen doen. Wij wensen je in ieder geval alvast veel voordeel plezier.